Indra
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Indra

Acesta este un forum despre India, seriale indiene si nu numai. Ca sa aveti acces la toate sectiunile va rugam sa va inregistrati!
 
AcasaPortalUltimele imaginiÎnregistrareConectare
Indra Forum cauta staff! Pentru mai multe detalii acceseaza sectiunea Forum General->Problemele forumului

 

 Cultura Romaniei

In jos 
AutorMesaj
roxiroxgirl
Admin
Admin
roxiroxgirl


Mesaje : 62883
Data de inscriere : 30/01/2011

Cultura Romaniei Empty
MesajSubiect: Cultura Romaniei   Cultura Romaniei Icon_minitimeJoi Mar 31, 2011 7:00 pm

România are o cultură unică datorită așezării sale geografice și a evoluției istorice distincte.Este fundamental definită ca fiind un punct de întâlnire a trei regiuni: Europa Centrală, Europa de Est și Europa de Sud-Est, dar nu poate fi cu adevărat inclusă în nici una dintre ele.Identitatea românească a fost formată pe un substrat din amestecul elementelor dacice și romane, cu multe alte influențe.

I.L. Caragiale
Cultura de tip folcloric din spațiul românesc funcționează în cea mai mare parte ca sinteză a elementelor împrumutate de la alte populații, originalitatea ei constând în modul de îmbinare și selectarea acestora.În antichitate și în evul mediu, cele mai importante influențe au fost din partea popoarelor slave care au migrat în spațiul carpato-dunărean și care s-au format în vecinătatea ei — Bulgaria, Serbia, Ucraina, Polonia și Rusia —, din partea grecilor din Imperiul Bizantin și mai apoi, sub protecție turcă, din Fanar, din partea Imperiului Otoman, de la maghiari, precum și de la germanii care trăiesc în Transilvania.Cultura modernă română a apărut și s-a dezvoltat în aproximativ ultimii 250 ani sub o puternică influență din partea culturilor din vestul Europei, în special cea franceză și cea germană.În plus, sub influența tradiției bizantine și slavone, românii sunt, de asemenea, singurul popor creștin ortodox dintre popoarele latine.
Artă
Pentru detalii, vezi: Arta românească.
Umanismul a apărut în Moldova în secolul al XVII-lea venit, în general, pe filieră poloneză.Cel mai important reprezentant al său, Miron Costin, a scris o cronică a istoriei Moldovei.Alți umaniști au fost Dimitrie Cantemir și Constantin Brâncoveanu.Principalii reprezentanți ai Iluminismului au fost Gheorghe Asachi, Ion Budai Deleanu și Dinicu Golescu.Unirea Principatelor Române din 1859 a dat un impuls deosebit societății și culturii românești.Pe baza unor înalte școli deja existente au fost întemeiate universități la Iași și la București,iar numărul de instituții culturale și științifice a crescut semnificativ.Un mare impact în literatura română l-a avut cercul literar Junimea, fondat de un grup de personalități în jurul criticului literar Titu Maiorescu, în 1863.Acesta a tipărit revista Convorbiri literare, unde au publicat, printre alții, Mihai Eminescu, poetul național al României, Ion Creangă, Vasile Alecsandri și Ion Luca Caragiale, cel mai important dramaturg român.În aceeași perioadă, Nicolae Grigorescu a fost unul dintre fondatorii picturii române moderne.


Nicolae Grigorescu - Car cu boi (1899) - Galeria Naţională, Bucureşti
Prima jumătate a secolului al XX-lea este un moment important pentru cultura română, aceasta atingând nivelul său maxim de afirmare internațională în armonie cu tendințele culturale europene.Cel mai de seamă artist plastic, care a ocupat un loc deosebit și în istoria artei mondiale, a fost sculptorul Constantin Brâncuși, o figură centrală a mișcării artistice de avangardă și un pionier al captărilor, inovator în sculptura mondială prin imersiunea în sursele primordiale ale creației populare.Începutul secolului al XX-lea a fost, de asemenea, o perioadă importantă pentru proza românească, în care au activat personalități precum romancierii Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu și Camil Petrescu. În dramaturgie, un talent aparte a fost Mihail Sebastian, iar Lucia Sturdza Bulandra a fost actrița cea mai reprezentativă pentru această perioadă.

Coloana infinitului,construită de Constantin Brâncuși în Târgu Jiu.
Poezia interbelică va ajunge să se sincronizeze cu marea poezie europeană. Cei mai însemnați poeți din această perioadă sunt: George Bacovia, Tudor Arghezi și Ion Barbu.De asemenea, Tristan Tzara, unul dintre fondatorii mișcării dadaiste, era originar din România.De asemenea, în timpul acestei epoci s-au ivit și în filozofia română figuri ca Lucian Blaga, Dimitrie Gusti, Tudor Vianu și Vasile Conta. În domeniul istoriei, perioada a fost dominată de marele erudit Nicolae Iorga.
După cel de-al Doilea Război Mondial, regimul comunist a introdus o cenzură aspră și a folosit cultura ca pe un mijloc de control și subordonare a poporului. Libertatea de exprimare a fost constant restricționată pe diverse căi. În această perioadă, personalități dintre cele mai reprezentative au fost: scriitorii Marin Preda, Nicolae Breban, poeții Nichita Stănescu, Marin Sorescu, precum și criticii literari Nicolae Manolescu și Eugen Simion.O altă consecință a atitudinii comuniste față de elite, în general, a fost apariția, pentru prima dată in istoria României, a unei diaspore adevărate incluzând mari personalități ale vieții științifice și culturale: George Emil Palade(laureat al Premiului Nobel în Biologie); Mircea Eliade, renumitul istoric al religiilor; Eugen Ionescu, dramaturg al absurdului și Emil Cioran.Alți membri al diasporei, au fost Sergiu Celibidache și Ionel Perlea, renumiți dirijori.


România Revoluţionară
C.D. Rosenthal
Muzica românească cuprinde totalitatea creațiilor muzicale elaborate de către români și strămoșii acestora. Posibilitatea de a trata muzica daco-geților și a protoromânilor este foarte limitată din pricina documentației minime păstrate. Începând cu Evul Mediu, situarea la confluența dintre est și vest a determinat o diferențiere între muzicile gustate în primele state românești: cele așezate în apus beneficiază de influențe vestice, în vreme ce statele situate în est preiau elemente din muzicile bizantină, slavă și, mai târziu, turcească. Aceste influențe au acționat atât asupra muzicii folclorice, cât și a muzicii erudite (muzică religioasă – gregoriană în apus și bizantină în răsărit – și muzică cultă laică).Folclorul muzical românesc cuprinde toate creațiile culturii spirituale populare românești din domeniul artei sunetelor. Se face referire la moștenirea muzicală a românilor de la sat dintotdeauna și a popoarelor din care ei au luat naștere.Sub delimitarea folcloristicii,
folclorul muzical constituie o ramură a creației tradiționale românești, alături de: folclorul literar, dans și teatrul popular.La începutul secolului XX se remarcă compozitorul George Enescu, primul creator român ce realizează o sinteză organică, profundă între muzica folclorică românească și tendințele muzicii culte ale vremii sale (este epoca romantismului târziu);el folosește un limbaj muzical modern și experimentează în ariile modală și microtonală.[Enescu este considerat cel mai valoros compozitor român din toate timpurile.
Știință
În domeniul tehnic se pot nota realizări spectaculoase în domeniul aviației, făcute de Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Aurel Persu și Henri Coandă.Unul dintre întemeietorii ingineriei românești este Anghel Saligny —- remarcabil inginer constructor, realizatorul multor invenții și premergător mondial al științei construcțiilor metalice și de beton armat.În arhitectură, printre realizările semnificative, putem cita: Biserica Neagră, Castelul Bran, Castelul Huniazilor și Castelul Peleș.În epoca modernă, Ion Mincu este fondatorul școlii române de arhitectură.În medicină, o mare contribuție adusă societății umane a fost rolul jucat în descoperirea insulinei de către omul de știință român Nicolae Paulescu.De asemenea, Gheorghe Marinescu a fost un important neurolog, iar Victor Babeș a fost unul dintre primii bacteriologi.Gheorghe Țițeica a fost unul dintre cei mai remarcabili matematicieni români.
Cinematografie
Cinematograful a apărut în România la 27 mai 1896 iar primele proiecții au avut loc în București la sediul ziarului de limba franceză L’Indépendance Roumaine.Printre cei mai importanți regizori români, se numără: Jean Georgescu, Victor Iliu, Liviu Ciulei, Ion Popescu-Gopo, Lucian Pintilie, Dan Pița, Alexandru Tatos, Mircea Daneliuc și Sergiu Nicolaescu. Dintre filmele românești cu distincții internaționale pot fi amintite: Pădurea spânzuraților, Răscoala, A fost sau n-a fost? și California Dreamin' (Nesfârșit). Alte filme din ultimii ani care s-au bucurat de succes internațional sunt: Moartea domnului Lăzărescu, regizat de Cristi Puiu și 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile realizat de Cristian Mungiu și premiat cu Palme d’Or la Cannes.Printre cei mai talentați actori români, se numără: Radu Beligan, Constantin Tănase, Florin Piersic, Gheorghe Dinică, Toma Caragiu, Florian Pittiș, Mircea Diaconu, Marcel Iureș, Maia Morgenstern și Dan Puric.
Patrimoniul Mondial
Pentru detalii, vezi: Patrimoniul mondial UNESCO din România.
Lista Patrimoniului Mondial UNESCO include monumente din România precum: așezările săsești cu biserici fortificate din Transilvania, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramureș, Mănăstirea Horezu, Cetatea Sighișoarei, fortărețele dacice din Munții Orăștiei și Delta Dunării.De asemenea, în 2007, orașul Sibiu a fost capitală europeană a culturii împreună cu Luxemburg
Sus In jos
http://indra.forumz.ro/
 
Cultura Romaniei
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Turismul Romaniei
» Politica Romaniei
» Economia Romaniei
» Geografia Romaniei
» Armata Romaniei

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Indra  :: Generalitatile Romaniei-
Mergi direct la:  
https://i.servimg.com/u/f57/16/34/41/42/110.jpg