Indra
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Indra

Acesta este un forum despre India, seriale indiene si nu numai. Ca sa aveti acces la toate sectiunile va rugam sa va inregistrati!
 
AcasaPortalUltimele imaginiÎnregistrareConectare
Indra Forum cauta staff! Pentru mai multe detalii acceseaza sectiunea Forum General->Problemele forumului

 

 Cum s-a format Romania?

In jos 
3 participanți
AutorMesaj
roxiroxgirl
Admin
Admin
roxiroxgirl


Mesaje : 62883
Data de inscriere : 30/01/2011

Cum s-a format Romania? Empty
MesajSubiect: Cum s-a format Romania?   Cum s-a format Romania? Icon_minitimeJoi Mar 31, 2011 6:50 pm

Prin istoria României se înțelege, în mod convențional, istoria regiunii geografice românești, a popoarelor care au locuit-o precum și a statului Român modern. Una dintre cele mai dezbătute probleme din istoriografia românească, problemă care de fapt indică însuși drumul parcurs de aceasta, este problema originilor.Astfel, originile românilor sunt disputate, existând mai multe teorii.
Dacia și Imperiul Roman
Pentru detalii, vezi: Daci și Dacia romană.
Se consideră că triburile creatoare ale culturii bronzului pe teritoriul României aparțin grupului indo-european al tracilor.Strabon în „Geografia” menționa că geții aveau aceeași limbă cu tracii, iar dacii aceeași limbă cu geții.Totuși, prima relatare despre geți aparține lui Herodot.Cucerirea Daciei de către romani conduce la contopirea celor două culturi: daco-romanii sunt strămoșii poporului român.După ce Dacia a devenit provincie a Imperiul Roman s-au impus elemente de cultură și civilizație romană, inclusiv latina vulgară care a stat la baza formării limbii române.


Decebal
Columna lui Traian
Pe baza informațiilor din inscripția de la Dionysopolis și de la Iordanes, se știe că sub stăpânirea lui Burebista, ajutat de marele preot Deceneu, s-a format primul stat geto-dac.În anul 44 î.Hr., Burebista este asasinat de unul dintre slujitorii săi.După moartea lui, statul geto-dac se va destrăma în 4, apoi în 5 regate.Nucleul statal se menține în zona munților Șureanu, unde domnesc succesiv Deceneu, Comosicus și Coryllus.Statul centralizat dac va atinge apogeul dezvoltării sale sub Decebal.În această perioadă se mențin o serie de conflicte cu Imperiul Roman, o partea a statului dac fiind cucerită în 106 d.Hr. de împăratul roman Traian.Între anii 271-275 d.Hr. are loc retragerea aureliană.

Perioada principatelor și Epoca fanariotă
Pentru detalii, vezi: Statele medievale românești și Epoca fanariotă.
În primul mileniu, peste teritoriul României au trecut valuri de popoare migratoare: goții în secolul III - IV, hunii în secolul IV, gepizii în secolul V, avarii în secolul VI, slavii în secolul VII, ungurii în secolul IX, pecenegii, cumanii , uzii și alanii în secolele X - XII și tătarii în secolul XIII.
În secolul al XIII-lea sunt atestate primele cnezate la sud de Carpați.Mai apoi, în contextul cristalizării relațiilor feudale, ca urmare a creării unor condiții interne și externe favorabile (slăbirea presiunii ungare și diminuarea dominației tătarilor) iau ființă la sud și est de Carpați statele feudale de sine stătatoare Țara Românească (1310), sub Basarab I și Moldova (1359), sub Bogdan I.Dintre domnitorii ce au avut un rol mai important, pot fi amintiți: Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare, Petru Rareș și Dimitrie Cantemir în Moldova, Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș și Constantin Brâncoveanu în Țara Românească și Ioan de Hunedoara în Transilvania. Începând cu sfârșitul secolului al XV-lea cele două principate intra treptat în sfera de influență a Imperiului Otoman.


Alexandru Ioan Cuza
Transilvania, parte de-a lungul Evului Mediu a Regatului Ungariei, guvernată de voievozi, devine un principat de sine stătător, vasal Imperiului Otoman din 1526. La cumpăna secolelor al XVI-lea și al XVII-lea Mihai Viteazul domnește pentru o foarte scurta scurtă perioada de vreme peste o bună parte din teritoriul României de astăzi.
În secolul al XVIII-lea, Moldova și Țara Românească și-au păstrat în continuare autonomia internă, dar în 1711 și 1716 respectiv, începe perioada domnitorilor fanarioți,numiți direct de turci din rândul familiilor nobile de greci din Constantinopol. Prin încheierea pactului dualist în 1867, Transilvania și-a pierdut la scurtă vreme resturile autonomiei sale politice, fiind înglobată din punct de vedere politic și administrativ Ungariei.
Unirea și Regatul României
Pentru detalii, vezi: Renașterea națională a României și Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.
Statul modern român a fost creat prin unirea principatelor Moldova și Muntenia (sau Țara Românească), în anul 1859, odată cu alegerea concomitentă ca domnitor în ambele state a lui Alexandru Ioan Cuza.Acesta a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliție a partidelor vremii, denumită și Monstruoasa Coaliție, Cuza fiind obligat să părăsească țara.În 1877, România își obține independența iar în 1881, Carol I este încoronat ca Rege al României.În 1913, România a intră în război împotriva Bulgariei, la capătul căruia a obținut Cadrilaterul.În 1914, regele Carol I moare, rege al României devenind Ferdinand I.
În 1916 România a intrat în Primul Război Mondial de partea Antantei.Deși forțele române nu s-au descurcat bine din punct de vedere militar, până la sfârșitul războiului, Imperiile Austriac și Rus s-au dezintegrat; Adunarea Națională în Transilvania, și Sfatul Țării în Basarabia și Bucovina și-au proclamat Unirea cu România,iar Ferdinand s-a încoronat rege al României la Alba Iulia în 1922.Tratatul de la Versailles a recunoscut toate proclamațiile de unire în conformitate cu dreptul la autodeterminare stabilit de Declarația celor 14 puncte ale președintelui american Thomas Woodrow Wilson.
În 1938, regele Carol al II-lea își asumă puteri dictatoriale.
Odată cu venirea sa la putere, Ion Gigurtu, președinte al Consiliului de Miniștri, între 4 iulie și 4 septembrie 1940, a declarat că va duce o politică nazistă pro-Axa Berlin–Roma, antisemită și fascist-totalitară. În urma Pactului Ribbentrop-Molotov din 1939, prin acceptarea arbitrajului lui Hitler asupra Transilvaniei (după ce Gigurtu a declarat la radio că România trebuie să facă sacrificii teritoriale pentru a justifica orientarea sa nazistă și aderarea totală a României la Axa Berlin–Roma), România a cedat Ungariei nordul Transilvaniei, inclusiv orașul Cluj.Vastele teritorii din Transilvania care au fost cedate de Ion Gigurtu în favoarea Ungariei conțineau importante resurse naturale, inclusiv mine de aur.Ion Gigurtu a fost de acord și cu cedarea a 8000 km2 din Dobrogea de sud în favoarea Bulgariei și Uniunii Sovietice, Basarabia Herța și Bucovina de Nord.
Față de retragerea haotică din Basarabia, cedările teritoriale, nemulțumirea opiniei publice și protestele liderilor politici, regele Carol al II-lea suspendă Constituția României și îl numește ca prim-ministru pe Generalul Ion Antonescu. Aceasta, sprijinit de Garda de Fier, cere regelui să abdice în favoarea fiului său, Mihai. Apoi, Antonescu își asumă puteri dictatoriale și devine șef de stat precum și președinte al consiliului de miniștri. În 1941, ca aliat al Germaniei, România declară război Uniunii Sovietice.
România comunistă
Pentru detalii, vezi: România socialistă.
La data de 23 august 1944, armata sovietică fiind deja în Moldova de nord încă din luna martie, regele Mihai își dă acordul pentru înlăturarea prin forță a mareșalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistițiului cu Națiunile Unite.În urma refuzului net al lui Antonescu, Regele Mihai l-a destituit și l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaților.
La mai puțin de 3 ani după ce trupele sovietice ocupaseră România, în 1947, regele Mihai I este forțat să abdice și e proclamată Republica Populară Română - stat al democrației populare. Regimul instaurat, condus de Partidul Muncitoresc Român, își întărește poziția printr-o politică stalinistă de descurajare a oricărei opoziții politice și de distrugere a structurilor economico-sociale ale vechiului regim.La începutul anilor 1960, guvernul român a început să-și afirme o anumită independență față de Uniunea Sovietică,fără însă să renunțe la „cuceririle revoluționare”.În 1965 moare principalul lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, după care România intră într-o perioadă de schimbări.După o scurtă luptă pentru putere, în fruntea partidului comunist a venit Nicolae Ceaușescu,care a devenit secretar general al Partidului Comunist Român în 1965, președinte al Consiliului de Stat în 1967 și președinte al Republicii Socialiste România în 1974. Conducerea lungă de câteva decenii a președintelui Nicolae Ceaușescu a devenit din ce în ce mai opresivă în anii 1980.


Revoluţia română din 1989
România după 1989
Pentru detalii, vezi: România după 1989 și Revoluția română din 1989.
După căderea comunismului în tot restul Europei de Est, un protest început la mijlocul lunii decembrie 1989 la Timișoara s-a transformat rapid într-un protest național împotriva regimului lui Ceaușescu, înlăturându-l pe dictator de la putere.
O organizație interimară formată din foste oficialități comuniste a preluat controlul guvernului, iar Ion Iliescu a devenit președintele provizoriu al țării. Noul guvern a revocat multe din politicile oprimante și a închis câțiva dintre conducătorii regimului comunist.


Din 2007, România este membră a Uniunii Europene.
În mai 1990 s-au organizat alegeri ale partidelor pentru legislatură și președinție. Iliescu a fost ales președinte, iar partidul său, Frontul Salvării Naționale, a câștigat controlul legislativ. Petre Roman a devenit prim-ministru. Alegerile însă nu au pus punct demonstrațiilor antiguvernamentale. Dezlănțuirile minerilor au dus la demiterea guvernului Roman în septembrie 1991. În octombrie, fostul ministru de finanțe, Theodor Stolojan i-a urmat lui Roman ca prim-ministru și a format un nou cabinet.În alegerile naționale din 1992, Ion Iliescu și-a câștigat dreptul la un nou mandat. Cu sprijin parlamentar de la partidele parlamentare naționaliste PUNR, PRM și fostul partid comunist PSM, a fost format un guvern în noiembrie 1992, sub prim-minstrul Nicolae Văcăroiu.
Emil Constantinescu din coaliția electorală Convenția Democrată Română (CDR) l-a învins în 1996 pe președintele Iliescu, după un al doilea scrutin și l-a înlocuit la șefia statului. Victor Ciorbea a fost numit prim-ministru. Ciorbea a rămas în această funcție până în martie 1998, când a fost înlocuit de Radu Vasile și mai târziu de Mugur Isărescu.Alegerile din 2000 au fost câștigate de PSD și Ion Iliescu, iar Adrian Năstase a fost numit prim-ministru.În 2004, alegerile l-au dat învingător pe Traian Băsescu în funcția de Președinte al statului, în fruntea unei coaliții formată din PNL și PD, alături de UDMR și PUR, iar în funcția de prim-ministru a fost numit Călin Popescu Tăriceanu.
Din 2004 România este membru NATO, iar din 2007 a devenit membră a Uniunii Europene.În urma alegerilor legislative din noiembrie 2008, Partidul Democrat-Liberal a obținut cele mai multe mandate, fiind urmat de alianța dintre PSD și PC, PNL și UDMR.Ulterior se formează un guvern de alianță, între PSD+PC și PD-L, condus de Emil Boc,pentru ca din decembrie 2009, în urma votului Parlamentului, PD-L, UDMR și grupul parlamentar al independenților (devenit UNPR) să alcătuiască cabinetul Boc 2.
Sus In jos
http://indra.forumz.ro/
A`Deiia:♥
Senior Member
Senior Member
A`Deiia:♥


Mesaje : 3996
Data de inscriere : 25/10/2011
Localizare : Departe:

Cum s-a format Romania? Empty
MesajSubiect: Re: Cum s-a format Romania?   Cum s-a format Romania? Icon_minitimeDum Oct 30, 2011 12:00 pm

Interesant! Multumim Roxy:)
Sus In jos
http://micamicutza2001.sunphoto.ro/
roxiroxgirl
Admin
Admin
roxiroxgirl


Mesaje : 62883
Data de inscriere : 30/01/2011

Cum s-a format Romania? Empty
MesajSubiect: Re: Cum s-a format Romania?   Cum s-a format Romania? Icon_minitimeDum Oct 30, 2011 12:01 pm

npc Ridhi :ZZZ:
Sus In jos
http://indra.forumz.ro/
homer
New Member
New Member
homer


Mesaje : 592
Data de inscriere : 31/10/2011
Localizare : orasul chisinau

Cum s-a format Romania? Empty
MesajSubiect: Re: Cum s-a format Romania?   Cum s-a format Romania? Icon_minitimeLun Noi 07, 2011 7:57 pm

o istorie interesanta
Sus In jos
roxiroxgirl
Admin
Admin
roxiroxgirl


Mesaje : 62883
Data de inscriere : 30/01/2011

Cum s-a format Romania? Empty
MesajSubiect: Re: Cum s-a format Romania?   Cum s-a format Romania? Icon_minitimeLun Noi 07, 2011 8:50 pm

asa e
Sus In jos
http://indra.forumz.ro/
Continut sponsorizat





Cum s-a format Romania? Empty
MesajSubiect: Re: Cum s-a format Romania?   Cum s-a format Romania? Icon_minitime

Sus In jos
 
Cum s-a format Romania?
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Romania-generalitati

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Indra  :: Generalitatile Romaniei-
Mergi direct la:  
https://i.servimg.com/u/f57/16/34/41/42/110.jpg